Slovenske vine
fra Ribe
Torsdag den 31. januar 2019 kl. 19.30
Medborgerhuset, Herningvej 7A
Ole og Charlotte Bladt-Hansen fortalte meget
engageret om de vine vi smagte, og vi fik lidt godt at spise under
smagningen. Det var en særdeles vellykket aften.
Se
billeder fra aftenen
Læs om Slovenien og
de slovenske vine her
Om aftenen
og vinene skriver Charlotte fra Flassan
vine:
Slovensk vin er ikke ret kendt i Danmark, så det
vil være spændende at opleve, om I får samme positive oplevelse
af deres vine som vi havde ved vores første møde med de herlige
vine.
De bedste vine i Slovenien produceres i området
grænsende op til Friulli i Italien. Faktisk har flere af de
slovenske bønder også marker i Italien og pendler frem og tilbage.
Slovenien har gennem mange år haft tradition for
at producere vine på højt niveau og det kan man smage, samtidigt
er de måske nogle af de mest innovative vinproducenter og går ikke
af vejen for at udfordre traditionerne. Det er også i Slovenien den
nye bølge med orangevine er startet (se nederst på siden), et
fantastisk alternativ til både hvid og rødvin - det skal bare
prøves.
I efterårsferien havde vi lejlighed til at
besøge området og det blev til ret mange besøg og smagninger.
Vi synes vi har fundet frem til noget af det
bedste. Jeg vil introducere tre røde vine og 1 hvid fra Klet Brda:
Som prikken over i’et har vi taget den helt
fantastiske hvide Baqueri
Ribolla Gialla fra 2013 hjem.
97 point i Decanter vidner om at slovenerne ikke bare kan lave vin,
de kan også lave helt exceptionel vin. Super spændende vin lavet
på den lokale drue Ribulla.
Prisen er 140,- ved køb af minimum 6 vine er prisen 125,-**
Så lige den "ORANGE" lang udblødning,
fra den Italienske vinmager Mitja Miklus, DRAGA
Malvasia 2014 DOC Collio Gorizano o Collio.
Intens gul farve, tør, fyldig og vedvarende.
Forførende duft af sommer frugter,
abrikos og citrus.
En interessant vin, med styrke, et super
spændende og modigt valg til mange retter. 170,- ved køb af
minimum 6 vine er prisen 140,-**
Krasno, Pinot noir 2015,
der er et rigtig godt alternativ til en bourgogne. Man kan tydeligt
smage pinot noirs fortræffeligheder, vinen har en anelse mere
sødme end vinene fra Côte d’or i Bourgogne, men mindre end de
californiske pinot’ er. Hvis du kan lide Bourgogne så får du
rigtig meget for pengene her. Vinen koster kun 110,- ved køb af
minimum 6 vine er prisen 99,-**
Syrah er en
anden vin fra kooperativet og igen er der tale om en vin, hvor det
bedste kommer frem i druen. Meget karakteristisk Syrah duft og smag
med læder, tobak og røg. En god mellemting mellem nordlig og
sydlig Rhône - når de ellers er lavet på Syrah. Et rigtig dejligt
bekendtskab til 110,- ved køb af minimum 6 vine er prisen 99,-**
Krasno, Merlot er den tredje
vin fra det slovenske klet Brda og igen får man umiskendeligt ledt
tankerne hen på de store merlotvine fra Saint-Emillon og Pomerol,
måske lidt mere sødme, men det gør den bestemt ikke mindre
lækker. Et super lækkert glas vin til 100,- ved køb af minimum 6
vine er prisen 90,-**
Derudover skal I smage Domaine
Vindemio, Regain 2016. Den er en forførende, lækker vin
med en mørk rubinrød farve. Masser smag af lakrids, sorte
kirsebær og ristede urter. Intens frugtrig vin med en meget ren
smag og fabelagtig balance.
Jean Marot mener at 2014 er en af de bedste
årgange han har lavet. 90 point v/ Robert Parker prisen er 105,-
Vinene fra Banyuls vinder mere og mere frem som
nogle af de mest eksklusive dessertvine, og det kan man godt forstå
når man smager dem. En sødmefuld smag, der leder tankerne hen på
portvin, men med mere frugt og et langt mere friskt udtryk. Vinen er
fantastisk til risalamande, marcipan, mørk chokolade, skal du have
blå ost er den også det perfekte match der. Skulle du have
lidt tilbage i flasken når du sender den mørke chokolade
rundt er det værd at prøve den igen.
Domaine de la Casa Blanca, Banyuls Pineil 2014 ,
50 cl. til 125,- ved køb af minimum 6 vine er prisen 110,- **
**Vinene
kan blandes efter smag
Menu:
Under smagningen: Lufttørret provencalsk pølse
og lidt tapenade.
Hovedret:
Provencalsk gryderet med havrekorn
Dessert:
Karamel-chokolade
kage
Den
fjerde vinfarve
Der er rød, hvid, rosé – og så er der
orange. Orangevin er en slags »fuldkornsudgave« af hvidvin, hvor
hele druen gæres med mosten, som det ellers kun er praksis med
rødvin – deraf også navnet skind-fermenteret hvidvin. En
historisk metode, der i de senere år har vundet indpas igen med
epicenter i Collio i det nordøstlige Italien.
Det er netop gæringen med skallerne, der giver orangevine deres
særlige farve, smag og struktur. Som udgangspunkt er druemost lys
og klar. Det meste farvestof sidder i drueskallen. Først når
mosten får kontakt med skallerne, trækkes farven ud. Denne
udblødning kaldes macerationen, som vi kender fra rosé og rødvin,
hvor man anvender blå druesorter. Macerationen varer helt ned til
få timer for rosé, mens rødvine har længere kontakt med
skallerne og dermed trækker mere farve ud af dem. Skallerne rummer
ud over farvestoffer også en lang række smagsstoffer, fenoler, og
ikke mindst tannin.
|