Til forsiden  
 

Slovenske vine

 
fra Ribe

Torsdag den 31. januar 2019 kl. 19.30

Medborgerhuset, Herningvej 7A

Ole og Charlotte Bladt-Hansen fortalte meget engageret om de vine vi smagte, og vi fik lidt godt at spise under smagningen. Det var en særdeles vellykket aften.

 
Se billeder fra aftenen

Læs om Slovenien og de slovenske vine her

Om aftenen og vinene skriver Charlotte fra Flassan vine:

Slovensk vin er ikke ret kendt i Danmark, så det vil være spændende at opleve, om I får samme positive oplevelse af deres vine som vi havde ved vores første møde med de herlige vine.

De bedste vine i Slovenien produceres i området grænsende op til Friulli i Italien. Faktisk har flere af de slovenske bønder også marker i Italien og pendler frem og tilbage.

Slovenien har gennem mange år haft tradition for at producere vine på højt niveau og det kan man smage, samtidigt er de måske nogle af de mest innovative vinproducenter og går ikke af vejen for at udfordre traditionerne. Det er også i Slovenien den nye bølge med orangevine er startet (se nederst på siden), et fantastisk alternativ til både hvid og rødvin - det skal bare prøves.

I efterårsferien havde vi lejlighed til at besøge området og det blev til ret mange besøg og smagninger.

Vi synes vi har fundet frem til noget af det bedste. Jeg vil introducere tre røde vine og 1 hvid fra Klet Brda:

Som prikken over i’et har vi taget den helt fantastiske hvide Baqueri Ribolla Gialla fra 2013 hjem. 97 point i Decanter vidner om at slovenerne ikke bare kan lave vin, de kan også lave helt exceptionel vin. Super spændende vin lavet på den lokale drue Ribulla.

Prisen er 140,- ved køb af minimum 6 vine er prisen 125,-**

Så lige den "ORANGE" lang udblødning, fra den Italienske vinmager Mitja Miklus, DRAGA Malvasia 2014 DOC Collio Gorizano o Collio.

Intens gul farve, tør, fyldig og vedvarende. Forførende duft af sommer frugter, abrikos og citrus.

En interessant vin, med styrke, et super spændende og modigt valg til mange retter. 170,- ved køb af minimum 6 vine er prisen 140,-**

Krasno, Pinot noir 2015, der er et rigtig godt alternativ til en bourgogne. Man kan tydeligt smage pinot noirs fortræffeligheder, vinen har en anelse mere sødme end vinene fra Côte d’or i Bourgogne, men mindre end de californiske pinot’ er. Hvis du kan lide Bourgogne så får du rigtig meget for pengene her. Vinen koster kun 110,- ved køb af minimum 6 vine er prisen 99,-**

Syrah er en anden vin fra kooperativet og igen er der tale om en vin, hvor det bedste kommer frem i druen. Meget karakteristisk Syrah duft og smag med læder, tobak og røg. En god mellemting mellem nordlig og sydlig Rhône - når de ellers er lavet på Syrah. Et rigtig dejligt bekendtskab til 110,- ved køb af minimum 6 vine er prisen 99,-**

Krasno, Merlot er den tredje vin fra det slovenske klet Brda og igen får man umiskendeligt ledt tankerne hen på de store merlotvine fra Saint-Emillon og Pomerol, måske lidt mere sødme, men det gør den bestemt ikke mindre lækker. Et super lækkert glas vin til 100,- ved køb af minimum 6 vine er prisen 90,-**

Derudover skal I smage Domaine Vindemio, Regain 2016. Den er en forførende, lækker vin med en mørk rubinrød farve. Masser smag af lakrids, sorte kirsebær og ristede urter. Intens frugtrig vin med en meget ren smag og fabelagtig balance.

Jean Marot mener at 2014 er en af de bedste årgange han har lavet. 90 point v/ Robert Parker prisen er 105,-

Vinene fra Banyuls vinder mere og mere frem som nogle af de mest eksklusive dessertvine, og det kan man godt forstå når man smager dem. En sødmefuld smag, der leder tankerne hen på portvin, men med mere frugt og et langt mere friskt udtryk. Vinen er fantastisk til risalamande, marcipan, mørk chokolade, skal du have blå ost er den også det perfekte match der. Skulle du have lidt tilbage i flasken når du sender den mørke chokolade rundt er det værd at prøve den igen.

Domaine de la Casa Blanca, Banyuls Pineil 2014, 50 cl. til 125,- ved køb af minimum 6 vine er prisen 110,- **

**Vinene kan blandes efter smag

 

              Menu:

Under smagningen: Lufttørret provencalsk pølse og lidt tapenade.

Hovedret:                 Provencalsk gryderet med havrekorn

Dessert:              Karamel-chokolade kage

 

Den fjerde vinfarve

Der er rød, hvid, rosé – og så er der orange. Orangevin er en slags »fuldkornsudgave« af hvidvin, hvor hele druen gæres med mosten, som det ellers kun er praksis med rødvin – deraf også navnet skind-fermenteret hvidvin. En historisk metode, der i de senere år har vundet indpas igen med epicenter i Collio i det nordøstlige Italien.

Det er netop gæringen med skallerne, der giver orangevine deres særlige farve, smag og struktur. Som udgangspunkt er druemost lys og klar. Det meste farvestof sidder i drueskallen. Først når mosten får kontakt med skallerne, trækkes farven ud. Denne udblødning kaldes macerationen, som vi kender fra rosé og rødvin, hvor man anvender blå druesorter. Macerationen varer helt ned til få timer for rosé, mens rødvine har længere kontakt med skallerne og dermed trækker mere farve ud af dem. Skallerne rummer ud over farvestoffer også en lang række smagsstoffer, fenoler, og ikke mindst tannin.