Om Slovenien
Slovenien
erklærede sig selvstændigt 25. juni 1991 og kunne i 2016 fejre 25
års selvstændighed. Slovenien grænser op til Italien, Østrig,
Ungarn og Kroatien og er det fjerde mindste land i EU. Det ligger i
Centraleuropa, smukt placeret mellem bjerge og Adriaterhavet.
Hovedstaden
Ljubljana blev kåret som "Europas miljøhovedstad 2016"
pga. sit centrum, der er lukket for trafik, og fyldt med hyggelige
caféer, restauranter og romantiske grønne bydele, lounges ved
flodbredderne og den berømte Trippelbro.
I Slovenien kan du
besøge historiske slotte og vandre på stejle bjergskråninger i
naturparker og i drypstenshuler og besøge små vingårde. Slovenien
har en traditionsrig mad- og vinkultur, og hvert år holdes derfor
en vifte af festivaler med fokus på fx lokal vin, mad og andre
aktiviteter. I alt byder landet på 24 gastronomiske regioner og 14
vindistrikter samt adskillige kursteder, Spaophold, og gode vandre-
og skifaciliteter.
Om slovenske vine
Ifølge de tyske
vinblade Alles Über Wein og
Vinum,
er Slovenien det tidligere østeuropæiske land, der laver det
absolut bedste. Vinene har international topkvalitet, hvilket bl.a.
henføres til, at privatproducenter har haft ret til selv at tappe
deres vine siden 1970erne.
En anden årsag er, at slovenerne
i vid udstrækning bruger de velkendte druer, men
vinene har generelt deres helt eget særpræg.
Slovenien fører deres vindyrkning hele 2400 år
tilbage, romerne fik vinavlen til at blomstre omkring Kristi
fødsel, men den vermouth-agtige vinproduktion stoppede i det 6.
århundrede, da de første slavere fra de russiske stepper besatte
landet, og da ungarske stammer gjorde ligeså. Slaverne har en slags
Noahs Ark-fortælling, hvorfra vinproduktionen skulle stamme. Da
slaverne blev kristnet, blev vinproduktionen intensiveret, og fra
det 9. årh. har man skriftlige kilder (godt nok fra Balatonsøen,
der i dag er ungarsk). Den katolske kirke ejede de fleste vinmarker
i tiden op til 1500.
I 1880 blev Slovenien plaget af vinlusen, mange
gik fallit og mange emigrerede til "Den nye Verden", hvor
de grundlagde en ny vinproduktion.
Efter 2. verdenskrig ville/kunne slovenerne ikke
kæmpe med den billige vin fra de øvrige lande i Østblokken, og de
begyndte at satse på kvalitetsvin. I dag er knap 22.000 ha under
vin, omtrent det samme som Bordeaux. De producerer mellem 800.000 og
900.000 hl vin, omtrent det halve af Bordeaux!
Vinområder
Podravje
ligger oppe mod den østrigske grænse og kaldes Sloveniens "Steiermark".
Imidlertid nævnes samtidig at området er under
stærk tysk indflydelse, hvad gælder druer og produktionsmetoder.
Området grænser også op til Ungarn, og mange vine minder om Tokaj’erne,
selv om det er de tyske prædikatsbetegnelser der bruges. Også i
dette område er der vulkansk jordbund.
Posavje
er det område, hvor man
taler om "fransk" indflydelse. Dette dækker over, at
områdets vinbønder har arbejdet meget med "blendede"
vine (vine på flere druer) og på, at vinbønderne ikke var meget
for at oprette kollektivbrug. Det var dette område, der blev
hårdest ramt af kriser i vinproduktionen, og det var herfra den
store udvandring skete. Området er det mest regnfulde i Slovenien (Dolenjska)
og det tørreste (Bela Krajina). Det grænser primært op til
Kroatien.
Primorje
ligger op mod Italien, og flere vinproducenter har oplevet, at op
til 10 ha af deres vinmarker i dag er italienske.
Ordet betyder "Ved havet", selv om der
i dag kun er en kort kyststrækning.
Området er – ligesom områder i Østrig og
Ungarn præget af en meget tør vind (her "burja"), der
giver meget tørre somre og meget kolde vintre. Jordbunden er
mineralsk.
Området producerer generelt tørre vine med moderat syreindhold
og raffineret bouquet. 50% af produktionen er rød, i de to andre
regioner er hvidvinsproduktionen dominerende.
Vinkategorier
Vinen er inddelt i tre kategorier:
Bordvin, vin
med geografisk oprindelsessted og kvalitetsvin.
Bordvinen (Namizno
vino) kan ikke få det slovenske vinsegl.
Hvis der indgår udenlandske druer/vin, kan det ikke opnå
betegnelsen Bordvin.
Vin med geografisk
oprindelsessted.
(Kakovostno vino ZKGP) skal
komme fra en speciel region, den skal komme fra druer, der er
tilladt i denne region, den skal produceres efter områdets
traditioner og den skal godkendes af et smagepanel som
karakteristisk.
De tørre vine må chaptaliseres
efter samme regler som i Tyskland.
Vinen skal tappes på stedet, dog
kan der opnås dispensation, så den kan tappes i vinområdet.
Kvalitetsvinen
(Vrhunsko vino) bliver
overvåget af den slovenske vinavleres sammenslutning. For det
første skal det selvfølgelig være en Kakovostno vin. Druerne skal
plukkes efter central ordre og druehøsten, der skal indgå i
kvalitetsvinen skal forudregistreres. Sukker eller koncentreret most
må ikke tilsættes. Syrebalancen må ikke korrigeres. Vinene skal
godkendes ved smagning. Vinene skal tappes på oprindelsesstedet.
Der findes også prædikater som i
Tyskland.
Sent høstede druer (Pozna
trgatev) plukkes tidligst efter 10 dage
efter at de er fuldmodne. Vin klassificeret i denne kategori skal
have en snert af ædel råd. Vinene bliver mere karakterfulde, de
får højere alkoholprocent og lagrer bedre.
Udvalgt høst - Auslese – (Izbor)
er de mest modne druer, ofte med brunlig
skal. De plukkes separat.
Udvalgte druer (Jagodni
izbor) fra udvalgt høst, de mest modne
druer.
Tørre, udvalgte druer (Suhi
jagodni izbor) er angrebet af ædel råd
som i Sauternes. Sukkerprocenten skal være mindst 32. Høsten sker
først i december. Ædel råd ødelægger de røde druers pigment,
derfor findes kun hvide Suhi Jagodni Izbor-vine.
Disse vine kan gemmes over 100
år!
Vin på frosne druer (Ledeno
vino). Tørre druer sidder på vinstokken
og plukkes tidligst efter 6 dages frost (mindst 6 minusgrader). De
presses frosne. Sukkerprocenten skal være mindst 36. Den holder sig
uendeligt på grund af den høje syre- og alkoholprocent.
Gemmevine (Arhivsko
vino) betegner vine, der har ligget mindst
2 år på fad og 3 år på flaske.
Ung vin (Mlado vino) er
vin, der ikke holder. Den tappes fra 11. november eller en måned
efter høst (aldrig senere end 31. januar).
|